Att utnyttja potentialen – Google Maps i Cognos

Idag välkomnar vi gästbloggare från Attollo. Tack för ert bidrag!

Hej,
Vi heter Gabriel Höglund och Johan Lyngarth och arbetar på Attollo AB. Tillsammans med våra duktiga kollegor har vi sedan ett antal år kunnat erbjuda våra tjänster som konsulter inom beslutstödslösningar. Attollo har ett starkt team inom Cognos-området och erbjuder allt från kravställning och datamodellering till teknisk expertis inom rapportering och budgetprocesser. Ni kan läsa mer om oss på www.attollo.se där vi även driver en egen blogg.

Ett ganska vanligt fenomen vi springer på är att kunder har en potent produkt för sitt beslutstöd, t.ex. IBM Cognos BI, men att man inte utnyttjar det man har fullt ut. Detta beror ofta på att man har svårt att tänka ”utanför boxen” och man faller tillbaka till matrisliknande rapporter à la Excel.

Hos många av våra kunder har vi kört inspirationsmöten där vi försöker visa på potentialen med produkten. Alltifrån små smarta funktioner som förenklar analys och konsumerande av information till mer omtag på hur man använder rapporter och presenterar information.

Ett av dessa ”utanför-boxen-tänkande” är användandet av Cognos tillsammans med andra tjänster, exempelvis Google Maps. De flesta är ganska familjära med Google Maps efter att någon gång ha kontrollerat en adress, eller har använt deras vyläge för att ta en virtuell promenad runt på gator.

Vårt koncept går ut på att utnyttja det API som finns för Google Maps och med hjälp av Javascript illustrera geografiska punkter tillsammans detaljinformation. Punkterna skulle kunna vara områdeskontor, försäljningsställen eller något annat relevant för just den verksamhet man sysslar med. Det finurliga med detta är att det då inte finns ett behov av Cognos SDK.

Istället för att försöka förklara med text och bilder så har vi gjort en liten film för att visa dels på hur det kan se ut men även visa hur vissa delar faktiskt är gjorda.

Mycket nöje!

Johan & Gabriel
attollo

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.